Pianoforte - Zenei coming of age dokumentumfilm debütált az HBO Maxon

4 March 2024

Meghitt portré a legendás Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen részt vevő fiatal, a felnőtté válás küszöbén álló zongoristákról. 

Az előválogató körben 160-an vannak. Utána körülbelül 80-an. Aztán 40-en. És végül csupán 10 szerencsés jut be a döntőbe. Ők a Lengyelországban, Varsóban ötévente megrendezett, legendás Nemzetközi Chopin Zongoraverseny résztvevői. A PIANOFORTE fiatal, a világ különböző pontjairól érkező zenészek színes csoportját követi, akik gyerekkoruk óta készültek erre a lehetőségre, amely az életben egyszer adatik meg.

Jakub Piątek filmrendező (Prime Time, 2021, Sundance filmfesztivál) különleges bepillantást nyújt a kulisszák mögé; a diadalittas és a kudarcos pillanatokat is bemutatva ragadja meg azt az intenzív nyomást, amelynek ezek a zenészek ki vannak téve, és az élményt, amely magában foglalja a kimerültség könnyeit és a zenélés extatikus örömét is. A PIANOFORTE egyszerre tanúságtétel a zene rendkívüli erejéről és intim felnövéstörténet, amelyben fiatal zongoristák próbálják kezelni a kemény versenyhelyzetet, az embert próbáló gyakorlást, az új barátságokat, a drámai szituációkat és még a lámpalázat is.

A film világpremierjére a Sundance filmfesztiválon került sor, melyet az európai premier követett a CPH:DOX-on. Megkapta a Visions du Reel-díjat (közönségdíj), az It's All True-díjat (különdíj), a Millenium Docs Against Gravity-díjat (közönségdíj, a legjobb produkció díja), a Młodzi i Film-díjat (legjobb rendező), a Montclair Film Festival díját (különdíj a vágásért). Jelölték az IDA-díjra a legjobb zenés dokumentumfilm kategóriájában és az MPSE Reel-díjra a zenevágás kategóriájában. Jelölték továbbá a Lengyel Sas Díjra is, melynek győzteseit március 4-én hirdetik ki.

A film rendezője Jakub Piątek, producere Maciej Kubicki (Telemark), koproducere az HBO Max, a Frédéric Chopin Intézet, az Arte, a ZDF, a Ventana Film, a Mazovia Kulturális Intézet, az MX35, társfinanszírozója a Lengyel Filmintézet.

Contacts

Pinczés-Pressing Ádám

PR Manager Warner Bros Discovery