Izgalmas évet zárt a Warner Bros Discovery

12 January 2024

Toplisták, érdekességek a WBD portfólió 2023-as évéről.

 

Mozgalmasan telt a 2023 a Warner Bros Discovery csapatánál. Bár külső szemlélők számára kaotikusnak tűnhetett a sok változás, ami a cég körül zajlott, valójában ez az év a megújulásról, stratégiák kialakításáról és folyamatok elindításáról szólt. Eközben pedig WBD portfólió minden eddiginél nagyobbra nőtt és olyan kasszasiker tartalmakat hozott a fogyasztóknak, mint a The Last of Us (több mint 21 millió néző világszerte), a Warner Games eddigi legsikeresebb játéka, a Harry Potter világában játszódó Hogwarts Legacy (több mint 22 milliós eladás és 1 milliárdos globális bevétel), olyan egyedi sportközvetítéseket, mint a Giro dItalia, vagy a tavalyi év kétségkívül legnagyobb blockbuster filmje, a Barbie (ami természetesen a teljes WBD portfólió legnézettebb tartalma lett világszerte).

A maga 18 csatornájával (Discovery, TLC, ID, HGTV, Eurosport, Cartoon Network, HBO, Cinemax, CNN, Animal Planet, Cartoonito, Travel Channel, Food Network)  a WBD portfólió jelenleg Magyarország legnagyobb lineáris kínálatával jelentkezik, az HBO Max pedig továbbra is megkerülhetetlen szereplője az egyre telítettebb streaming piacnak.

De nézzük sorban az egyes lineáris csatornák legfontosabb történéseit:

Discovery

A Discovery 2023-ban is az egyik legismertebb brand volt világszerte. A csatorna műsorai között továbbra is kiemelt helyen szerepel a Csupasz túlélők (Naked and Afraid) és az Aranyláz Alaszkában (Gold Rush), de Magyarországon kiemelkedően jól teljesít az egyetlen hazai gyártású műsor is, a Made In Gyetván Csabával.

A csatornai legnézettebb műsorai 2023 január 1. és december 15. között*

1, Aranyláz Alaszkában (Gold Rush)

2, Csupasz túlélők (Naked and Afraid)

3, Autókereskedők (Wheelers Dealers)

4, A brit kincsvadász (Salvage Hunters: The restorers)

5, Downey Álomautói (Downeys Dream Cars)

TLC

A TLC a portfólió második legnézettebb csatornája, ami főleg a női célközönség körében népszerű. Itthon is a nemzetközi műsorok tarolnak, ezek közül is a 3 hónap… (90 days) franchise és a Dr. Pimple Popper. Ez az év viszont hazai szempontból különleges volt, hiszen az egyik HBO saját gyártású dokumentumfilmje, az Anyáim története elérhetővé vált a csatornán a Pride hónapban, júniusban. A nem mindennapi film kiemelkedően teljesített, a csatornaátlagnál 76%-al nagyobb nézettséget hozott.

A csatornai legnézettebb műsorai 2023 január 1. és december 15. között*

1, Ez belőlem jött ki? (This Came out of Me)

2, Három hónap jegyesség: Újra szinglik (90 Day: The Single Life)

3, Dr. Pimple Popper: a nagy nyomás (Dr. Pimple Poooer: Pop Ups)

4, Három hónap jegyesség: újra szinglik (90 Days Fiancé: Happily Ever After)

5, Az agy doktora (Neurosurgeon)

ID

Az ID szintén kiemelt helyet foglal el a portfólióban, Magyarországon pedig a 20 legnézettebb csatorna között van. A főleg true crime történeteket bemutató csatorna lojális, főleg női közönsége van. Más ismeretterjesztő és lifestyle platformokhoz képest az ID nézettsége a legmagasabb, közeli 88 perces átlag nézési idővel, így piacvezető ebben a szegmensben.

A csatornai legnézettebb műsorai 2023 január 1. és december 15. között*

1, Valóra vált rémálom (True Nightmares)

2, Casey Anthony: Eltűnt a lányom! (Casey Anthony: Killer Mom?)

3, Sötét titkok a mocsárból (Swamp Murders)

4, Donald Trump - tények és áltények (Donald Trump: A faling It Special )

5, Fekete bárány (Evil Kin)

HGTV

A HGTV a WBD portfólió legújabb tagja, legalábbis itthon. Az Egyesült Államokban már régóta népszerű csatorna két éve érhető el Magyarországon, azóta pedig egyre nagyobb teret hódít. Egyedi célközönsége van, hiszen a nézői nagyrészt magasfokú végzettséggel és nagy vásárlóerővel rendelkeznek és jellemzően Budapesten vagy nagyobb városokban élnek.

 

A csatornai legnézettebb műsorai 2023 január 1. és december 15. között*

1, Ingatlan megmentők (Fix my Flip)

2, Hawaii házvadászat (Hawaii Hunters)

3, Felújítás a szelek városában (Windy City Rehab)

4, Nemzetközi lottólakás (My Lottery Dream Home International)

5, Nate és Jeremiah otthon projektje (The Nate & Jeremiah Home Project)

 

Eurosport

Ha sportról van szó, akkor Európában a Eurosport megkerülhetetlen szereplő. A legnépszerűbb közvetített sportágak között szerepel a tenisz (és így az összes Grand Slam), a kerékpár és a snooker, de persze 2023-ban megkerülhetetlen volt a Budapesten rendezett Atlétikai Világbajnokság és 2024-ben az Olimpia. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpár minden eddiginél nagyobb népszerűségnek örvend (talán köszönhető ez a kiemelkedő fiatal magyar sportolóknak is), a Vuelta a Espana nézettsége minden várakozást megdöntött. Mindez persze 4K-ban a legjobb nézői élményért.

A csatornai legnézettebb műsorai 2023 január 1. és december 15. között*

1, 2023-as Vuelta a Espana

2, 2023-as Tour de France

3, 2023-as Giro dItalia

4, 2023-as Budapesti Atlétikai Világbajnokság

5, 2023-as Snooker-világbajnokság

 

Cartoon Network & Cartoonito

A Cartoon Network 30 éve az egyik legismertebb gyerekeket célzó csatorna, aminek műsorain világszerte számos generáció nőtt már fel. Nézettsége azt mutatja, hogy a mai napig igény van rá, ez az igény pedig oda vezetett, hogy nemrég létrejött a Cartoonito, a kifejezetten óvodás célcsoportnak szánt csatorna is, ami 2022-től érhető el Magyarországon.

A csatornák legnézettebb műsorai 2023 január 1. és december 15. között*

Cartoon Network

1, Csak lazán, Scooby-Doo! (Be Cool, Scooby-Doo!)

2, Vadócok (Craig of the Creek)

3, Totál Drámaráma (Total Dramarama)

4, Tini Titánok, harcra fel! (Teen Titans Go!)

5, Jáde mester (Jade Armor)

 Cartoonito

1, Mr. Bean

2, Lamput

3, Grizzy és a lemmingek (Grizzy and the Lemmings)

4, Thomas, a gőzmozdony (Thomas & Friends)

5, The Beepers 

 

És most lássuk, mi történt a streaming világában, azon belül is természetesen az HBO Max körül. 2023 talán még az eddigieknél is telítettebb volt ezen a piacon, egyre több platform válik elérhetővé Magyarországon is és ezzel együtt a tartalmak száma is egyre csak gyarapodik. A nézők pedig úgy tűnik ki is használják a lehetőségeiket. Ugyanakkor az egyes platformoknak még nagyobb felelőssége van abban, hogy változatos tartalmakat biztosítsanak.

2023-ban az HBO Maxnál ezekben nem volt hiány. Hollywood-i kasszasikerek, emlékezetes HBO saját gyártású fikciók és reality, és persze a hazai produkciók támogatása is terítékre került. Utóbbi kiemelt projekt volt, közel 40 magyar film került fel a felültet így olyan mozisikereket, mint a Larry, exkluzív premiereket, mint az Utolsó esély vagy a Café Marylin, éve olyan közönségkedvencek is, mint a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, vagy a Pánik.

A műfajok tekintetében az első két helyen nem történt változás: az akciófilmek (30%) és a vígjátékok (28%) hódítanak, de harmadiknak egy nagy meglepetés, a horror (16%) került fel a dobogóra, mint a magyar közösség egyik kedvenc műfaja. A negyedik helyet a dráma (15%), az ötödiket pedig a Sci-fi (9%) szerezte meg.

Ami az eszközhasználatot illeti, továbbra is a nagy képernyő az uralkodó. A nézők 46%-a tévén nézi a tartalmakat, 30%-uk mobilon, 18% asztali számítógépen, a többiek pedig konzolon és egyéb eszközökön.

 

De nézzük is az egyéni megtekintések alapján készült toplistákat.

Sorozatok

A sorozatok esetében az első hely egyáltalán nem meglepő. Pedro Pascal és Bella Ramsey kettőse a januári premiertől kezdődően uralta az egész évet. A The Last of Us több mint 21 millió nézőt számlált világszerte, a rajongók pedig már most tűkön ülve várják a folytatást. A folytatás már egyáltalán nem ilyen egyértelmű, hiszen a Rick és Morty új évada csak ősszel debütált, mégis sikerült a második helyet behúznia. Az És Egyszer Csak… (And Just Like That…) pedig a második évadával futott be a harmadik helyre. Úgy tűnik mégsem járt el az idő Carrie és barátnői felett - vagy sikerült jól öregedni. De középmezőnyben a közönségkedvenc sorozatok továbbra is verhetetlenek, de ami igazán nagy büszkeség a hazai csapatnak az A híd című saját gyártású reality 7. helye. A produkció minden elvárást túlszárnyalt, a 10 legnézettebb sorozat közé való bekerülése pedig megkoronázta a megjelenését.

1, The Last of Us

2, Rick és Morty (Rick & Morty)

3, És Egyszer Csak… (And Just Like That…)

4, Trónok Harca (Game of Thrones)

5, Jóbarátok (Friends)

6, Agymenők (The Big Bang Theory)

7, A híd (The Bridge)

8, Fehér Lótusz (The White Lotus)

9, Sárkányok háza (House of the Dragon)

10, Szégyentelenek (Shameless)

Filmek

Ebben a listában idén sincs meglepetés: A Harry Potter verhetetlen! Sok év után ez a franchise még mindig a szerepel a top 10-es listán. Vajon a készülő sorozat fel tud majd érni ehhez a sikerhez? Ha csak a Hogwarts Legacy sikerét nézzük, elég jó esély van rá. De egy másik fontos filmről is szót kell még itt ejtenünk: a Barbie, bár csak december 15-én jelent meg az HBO Maxon, két hét elég volt ahhoz, hogy a top 10-be kerüljön - de nem is vártunk mást az év filmjétől.

1, Harry Potter és a bölcsek köve (Harry Potter and the Philosophers Stone)

2, A gyilkos járat (Bullet Train)

3, Végtelen (Infinite)

4, Meg - Az őscápa 2: Az árok (Meg 2: The Trench)

5, Harry Potter és a titkok kamrája (Harry Potter and the Chamber of Secrets)

6, Barbie

7, Harry Potter és az azkabani fogoly (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)

8, Harry Potter és tűz serlege (Harry Potter and the Goblet of Fire)

9, Black Adam

10, Harry Potter és a főnix rendje  (Harry Potter and the Order of the Phoenix)

Dokuk és különleges kiadások

Az elmúlt évben egyre több WBD tartalom jelent meg az HBO Max felületén is. Ezek főleg dokumentumfilmek és különleges kiadások. Ennek a kategóriának a legnépszerűbb szereplői a Tina Turnerről, Diana hercegnéről és Michael Jacksonról szóló dokumentumfilmek, de érdemes külön figyelmet szentelni A Pierre Woodman-sztorira is. Ez egy 15 éves HBO dokumentumfilm, ami a platform helyi tartalmakkal kapcsolatos kiemelésének köszönhetően tudott újra terítékre kerülni,

1, Tina

2, A hercegné (The Princess)

3, Michael Jackson - tények és áltények (Michael Jackson: A Faking It Special)

4, Lady Gucci - Patrizia Reggiani története (Lady Gucci: The Story of Patrizia Reggiani)

5, És egyszer csak- a dokumentumfilm (And Just Like That- The Documentary)

6, Így kézült a The Last of Us (Making of The Last of Us)

7, Mariupol - emberi történetek (

8, Harapás után (After the Bite)

9, Ted Bundy - tények és áltények (Ted Bundy: A Fake it Special)

10, A Pierre Woodman sztori (The Pierre Woodman Story)

Non-scripted

Eddig ezzel a területtel keveset foglalkoztunk itthon, de a 2023-as év egyik kiemelt projektje volt a Max saját gyártásában készült műsor, A híd  - az első magyar HBO reality. Nemcsak a sajtó, hanem a közönség körében is elképesztő népszerűségre tett szert, és ez lett a legnézettebb nem szkriptelt műsor az HBO Max indulása óta.

1, A híd (The Bridge)

2, Hammer háza (A House of Hammer)

3, Harry Potter: Roxforti házak bajnoksága

4, Kim vs Kanye - a válás (Kim vs Kanye: The Divorce)

5, Selena + Séf (Selena + Chef)

6, Gordon, Gino és Fred útra kelnek (Gordon, Gino and Fred: Road Trip)

7, Downey Álomautói (Downeys Dream Cars)

8, John Oliver Show az elmúlt hét híreiről (Last Week Tonight with John Oliver)

9, Wahl Street

10, FBoy Island - Spanyolország (FBoy Island: Spain)

KIDS

A gyerekeknek szóló kínálat is bővült idén, de természetesen a nagy kedvencek itt is uralkodnak.

1, Múmiák (Mummies)

2, Sonic, a sündisznó 2 (Sonic the Hedgehog 2)

3, Csizmás, a kandúr (Puss in Boots)

4, DC Szuperállatok 4igája (DC League of Super-Pets)

5, Krokodili (Lyle Lyle Crodile)

6, Angry Birds 2

7, Adams Family A galád család

8, Tom & Jerry Show

9, Madagaszkár 3

10, Trollok a világ körül (Trolls World Tour)

Magyar filmek

A hazai HBO Max évek óta kiemelt figyelmet fordít a magyar filmekre. Nagyjátékfilmek, rövidfilmek és dokumentumfilmek egyaránt elérhetőek a platformon és ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog. A toplista két kiemelt szereplője a Zanox - Kockázatok és mellékhatások és a Larry, ami kiemelt fogadtatásra talált, ahogy a toplista is mutatja, amely most csak a játék- és dokumentumfilmekre koncentrál, a sorozatokra nem.

1, Zanox - Kockázatok és mellékhatások

2, Larry

3, Toldi

4, Selfie Egyetem

5, Post Mortem

6, Legjobb tudomásom szerint

7, BUÉK

8, Kölcsönlakás

9, Hab

10, Pesti Balhé

Szóval mozgalmas volt a 2023, de ez mind semmi, ahhoz képes, hogy mit tartogat ez az év. De erről majd egy másik körben részletesebb.

 

Contacts

Pinczés-Pressing Ádám

PR Manager Warner Bros Discovery